Lite fika

Chokladpaj



Botten

400 g kakor med chokladbitar
130 g smör

Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
50 g smör
0,5 tsk ättiksprit, 12 %

 

Mjölkchokladkola

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mjölkchoklad
50 g smör
0,5 tsk ättiksprit, 12 %


Botten
Börja med att krossa kakorna. Försök att få både stora och små smulor, omväxling förnöjer, dock mest små smulor. Blanda i smält smör. Kleta ut blandningen i en form med löstagbara kanter, ungefär 20 cm i diameter. Ställ in i kylskåp så det får stelna.

Mörk chokladkola
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt blandningen koka i ca 10 minuter, rör om då och då. Gör "kultestet" för att se om det är klart, det vill säga droppa ner lite i ett glas med kallt vatten, om man lätt kan forma en kula av smeten så är det klart. Ta av plattan och blanda i smör, rör om så det smälter, blanda därefter i ättiksspriten. Häll blandningen i pajformen och ställ in i kylen igen så att smeten stelnar.

Mjölkchokladkola
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Låt blandningen koka i ca 10 minuter, rör om då och då. Gör "kultestet" för att se om det är klart. Ta av plattan, blanda i finhackad mjölkchoklad, smör och ättikssprit. häll i blandningen i pajformen. Ställ återigen in i kylen. Pajen blir bäst om den får stå över natten, eller motsvarande timmar i kylskåp.

Dagens Mat

Pasta med kyckling och currysås



3 portioner

1 kycklingfilé
Pasta för 3 personer
3 dl matlagningsgrädde
1 dl Crème fraîche
Svartpeppar
Torkad chili
Curry
Curry Thai Red
Salt
Körsbärstomater
Rapsolja


Koka pastan. Kär upp kycklingen i smala strimlor, gnid in svartpeppar, salt och curry i bitarna. Stek kycklingen i rapsolja i en stekpanna. När kycklingen är genomstekt, häll på matlagningsgrädde och Crème fraîche. Krydda med curry, curry thai red, salt och torkad chili.  Låt allt puttra tills grädden och Crème fraîchen har reducerats till en sås. Servera med körsbärstomater.

RSS 2.0