Lite fika

Jag bakade mina barndomsfavoriter Nougatrutor. De är lika goda som jag minns dem.



9dl havregryn
3hg smält margarin
2½dl socker
1/2dl sirap
1msk vanilin
3tsk bakpulver
2msk mjöl

 

Blanda ihop allt och strö ut det i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugn på 175 grader i ca 15 minuter. Hyvla över nougat när den har svalnat lite. Den skall dock inte vara helt kall då nougaten ska smälta över kakan.

Dagens fika

Idag hade jag en god vän över på fika. Så igår passade jag på att vispa ihop en liten kaka.


Det blev en sockerkaka med smörkräm

50g smör
2 ägg
2dl socker
1 ¼ dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 msk Vaniljsocker
1 dl kakao

Grädda i en form med löstagbar kant, det är enklast men inget måste. Var noga med att inte ta för mycket bakpulver då denna kaka vinner på att vara lite fastare i konsistensen. Grädda på 175 grader i ca 20-25 minuter. Stick kakan med en provsicka, om stickan inte blir kletig är kakan klar.

Under tiden den gräddas börjar du med smörkrämen som har följande ingredienser:

320 gram smör
4 dl florsocker
3 msk vanijsocker
3 äggulor

När sockerkakan har gräddats så smetar du på smörkrämen medans kakan fortfarande är lite ljumen, den får inte vara för varm och om den är för kall fastnar krämen inte lika bra. Ställ därefter kakan på kylning.

När kakan och smörkrämen har blivit kall penslar du på 150-200 gram mörk choklad som du har smält över ett vattenbad.

Sedan är den klar och redo att mumsas!


Dagens mat

Idag blev det en rödbetssoppa. Lite som den ryska soppan Borsjtj. det blev storkok som resulterade i ca 7 portioner




1kg rödbetor
300g morötter
400g virkål
4 msk margarin
1 dl gräslök
2 liter grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 msk vitvinsvinäger
gräddfil
salt
vitpeppar
persilja


Börja med att skala rödbetor och morötter. Hacka upp dessa, vitkålen och gräslöken, men spara en rödbeta. Smält margarinet i en gryta och fräs sedan på grönsakerna (utom den sparade rödbetan). Häll över buljongen och lagerblad. Låt allt puttra under lock på svag värme i ca 30 minuter. Smaka av med vitpeppar, salt och vinäger. När 5 minuter är kvar av koktiden rivs den kvarvarande rödbetan ner i kastrullen. servera med en klick gräddfil och persilja.

Dagens mat

Idag använde jag skinkan som blev över från påsk och vispade ihop en enkel och snabb pastasås



(3 portioner)

2 msk mjöl
5 dl mjölk
150 g skinka
1-2 dl riven ost
färsk chili
salt
Pappar
oregano
Spagetti


Blanda först ut mjöl men lite av mjölken, jag började med ca 0,5 dl. tillsätt sedan resren av mjölken låt det koka upp lätt på svag värme. tillsätt skinkan och hackad färsk chili. Smaka av med salt, pepper och oregano. Servera med spagetti.

Påskens mat

Så här i påsk har det blivit lite matlagning, om än väldigt enkel sådan.


Vi börjar med tjälknöl på älg


Ca 1kg benfri bit älgkött. Se till att den inte är för senig
1 liter vatten
1 dl salt

Låt älgköttet stå i ugn på 75 grader i ca 12 timmar
Därefter ska älgköttet nu ligga i saltlag i 4-5 timmar sedan är det klart.


Sedan blir det ägghalvor med Laxröra




för 7 ägghalvor:
2 msk kesella
1-2 msk stenbitsrom
3 skivor kallrökt lax
Cayennepeppar

Blanda ingredienserna och klicka på ägghalvorna

Lite fika

Jag slängde ihop lite snickersrutor igår. Snabbt, enkelt och gott!



350 gram jordnötssmör

1 dl strösocker

2 dl ljus sirap

1 l cornflakes

1 dl Kokos

300 gram choklad

 

Krossa cornflaksen och blanda i kokosflingorna. Koka sedan upp socker, sirap och jordnötssmör. Om man vill kan man lägga till lite vaniljsocker, det piffar alltid upp. När det har värmts upp och blandats så rör du ner de krossade cornflaksen och kokosflingorna smeta ut detta i en form.

Smält sedan choklad över vattenbad och bred det över cornflakessmeten. Låt svalna och stelna.


RSS 2.0